Palliatieve zorgen aan huis? Thuisverpleging om pijn te voorkomen en te verlichten?
Palliatieve zorgen aan huis? Thuisverpleging om pijn te voorkomen en te verlichten?
VerpleegPlus biedt palliatieve thuiszorg in een vertrouwelijke, familiale context.
Om de palliatieve zorg thuis zo optimaal mogelijk te laten verlopen, begeleiden we elke patiënt met een 24/7 permanentie. Onze verpleegkundigen bieden een totaalomkadering waar mentale ondersteuning en pijnbestrijding centraal staan.
Binnen ons team beschikken wij ook over verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg.
Zij hebben een bijzondere beroepsbekwaamheid en mogen zich referentieverpleegkundigen inde palliatieve zorg noemen.
Daarnaast werken wij nauw samen met het expertisecentrum Palliatieve Hulpverlening Antwerpen.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is zorg die gegeven wordt aan cliënten wanneer er geen genezing van een ziekte meer mogelijk is. Dan kun je denken aan kanker, wanneer deze niet meer te genezen is. Maar ook dementie, COPD of hartfalen zijn ziekten waar mensen niet van kunnen genezen. Met deze ziekten kun je nog wel weken, maanden of zelfs jaren leven. Hier lees je over de aspecten van palliatieve zorg. En het verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg.
Iemand die niet meer kan genezen kan nog wel een tijd met een ziekte leven. Het doel van palliatieve zorg is om de kwaliteit van leven van deze cliënten te behouden en te verbeteren als dat mogelijk is. Palliatieve zorg gaat over lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften van cliënten. Ook het ondersteunen van naasten is een belangrijk onderdeel van palliatieve zorg. Aspecten van palliatieve zorg Belangrijke onderwerpen die te maken hebben met palliatieve zorg zijn:
- Kwaliteit van leven van de cliënt. Daar vallen de wensen en behoeften van de cliënt en naasten onder.
- De omgang met symptomen (symptoommanagement).
- Afspraken maken en gezamenlijke besluitvorming.
- De wensen, ideeën en beslissingen van de cliënt (autonomie van de cliënt/ vrijheid van de cliënt om zelf beslissingen te nemen). Verschillende zorgverleners die met elkaar samenwerken verlenen de zorg (integrale en multidimensionale benadering).
- De zorg is ook gericht op de naasten. Voor de omgeving van de cliënt is het vaak ingrijpend wanneer hun dierbare ziek is en niet meer beter kan worden. Proberen van tevoren te bedenken welke klachten en problemen in de nabije toekomst kunnen gaan spelen.
Verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg
In de ouderenzorg is vaker sprake van palliatieve zorg dan gedacht wordt. Bij palliatieve zorg denken we ook vaak aan terminale zorg. Beide zorgvormen worden geboden aan diegenen die niet meer kunnen genezen van hun ziekte en daaraan zullen overlijden. Het verschil is dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl we pas van terminale zorg spreken wanneer het overlijden op korte termijn (3 maanden of minder) wordt verwacht. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Hoe lang dit duurt verschilt per cliënt. Terminale zorg richt zich op een goede kwaliteit van sterven. Palliatieve zorg is iets anders dan palliatieve sedatie.
Wij bieden
- Vroegtijdige zorgplanning, duidelijk bespreken wat de wensen van de patiënt zijn. Ook verderop in het verloop van de ziekte.
- Een palliatieve verzorging met respect voor de patiënt en zijn/haar omgeving en wensen.
- Multidisciplinaire aanpak samen met uw behandelende arts en onze referentieverpleegkundigen en PHA.
- Adequate opvolging van pijn en de bestrijding daarvan